Kurumlarda ruh sağlığına verilen önemin verimlilik ve kazanç olarak geri döndüğü araştırmalarla kanıtlanmış bir gerçek. The American Business Journal’da iş stresi ile ilgili yayınlanmış makaleyi sizler için derledik.
İş Yerinde Stres
İş yerinde yaşanan stres çalışan kişinin verimliliğini ve performansını doğrudan etkiliyor. Strese bağlı yaşanan sıkıntılar 1 milyon Amerikalı’nın işe gelmeme nedeni. Hal böyle olunca kurumlar da tabu olan bu konuya eğilmek zorunda kaldı. Sayılarla açıklamak gerekirse, her 5 kişiden 1’inin ruh sağlığı ile ilgili bir sıkıntı yaşayacağı öngörülüyor.
Amerika’da yapılan araştırmaya göre strese bağlı verim düşüklüğü, işe gelmeme ve sağlık harcamaları her yıl ortalama toplam 300 milyar doları buluyor. Çalışanlar strese bağlı ilk belirtileri göz ardı ediyor ve sorunlar ancak ciddileşmeye başlayınca yardım alıyor. Bazen büyük kayıplar yaşanıyor ve iş işten geçmiş oluyor. Depresyon tedavisi sonunda ise işe gelmeme ve verimsizlik oranında % 40 ila % 60 arasında bir azalma meydana geliyor.
Stres yaratan faktörler
Bir kişinin ruhsal rahatsızlık yaşamasına neden olan birçok faktör vardır – aile öyküsü, kronik hastalıklar, travmatik yaşam olayları ya da işe bağlı yaşanan stres gibi. Kişiyi strese sokan olayların arasında sürekli haberlerde görülen tatsız olaylar, hastalıklar, toplumsal facialar da var. Kişinin özellikleri ve çevresinde oluşan olaylar bir araya geldiği zaman işte yaşadığı stresin de katsayısını artıyor. Sürekli değişen dünyada geleceği öngörmek iyice zorlaşmış durumda. Beklenmedik şekilde ortaya çıkan tatsız olaylar ve krizler de kişinin daha çok strese girmesine neden oluyor.
Ruh Sağlığı İyi Olan İş Ortamları Yaratmanın 5 Yolu
İş yerinde fazla stresi uzaklaştırmak için neler yapabileceğinizi merak ediyor musunuz?
1. Güç Kazandırın: Etkin yöneticiler, çözüm odaklı olmanın her türlü sorunun üstesinden gelmek için vazgeçilmez bir özellik olduğunu bilirler. Çalışanlarınızı çözüm odaklı ve pratik olmaları konusunda teşvik edin. Çözüm odaklı bir zihinde stres barınmaz.
2. Mesleki Gelişim: Belirsizlik stres yaratır. Çalışanlarınıza işleri ile ilgili becerilerinin gelişmesi için özel programlar aldırın. Gevşeme egzersizleri, plan yapmak ve mutlu olmak önemli becerilerdir. Bu beceriler lüks değil, ihtiyaçtır. Stres ile baş etmek ise öğrenilebilen bir beceridir, bu yüzden çalışanların stres programları alması şarttır.
3. İletişim Kurun: Her çalışanın kişilik yapısı ve deneyimi farklıdır, kuruma gelmeden önce geçtiği yollar da öyle. Çatışmaların ve anlaşmazlıkların % 90’ı yanlış anlaşılmadan kaynaklanmaktadır. Kurumda işbirliği kültürünün oluşması anlaşmazlıkların önüne geçecektir. İyi bir iletişim negatif rekabeti takım çalışmasına dönüştürür, ve takım çalışması daha az stres yaratır.
4. Birlik Ruhu Oluşturun: Çalışanlarınıza takım ruhu yaratmanın inceliklerini, birbirlerine güvenmeyi, ve ihtiyaç olduğunda destek alıp vermeyi öğretin. Birlik ve beraberlik sonucunda kurulan bağ herkesin kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır.
5. İş Ortamına Özen Gösterin: Çalışanlarınıza içinde bulundukları iş ortamıyla da ilgilenmelerini söyleyin. Kendi çalışma ortamları üzerinde fikir sahibi olmalarını sağlayın ve kendi ihtiyaçları doğrultusunda değişiklik yapmalarını teşvik edin.
Eğer ruhsal olarak sağlıklı bir iş ortamı yaratabilirseniz üretkenliğiniz de artacaktır. Unutmayın: Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. Sağlam kafa da harikalar yaratır!!
Kaynak :
http://www.abjusa.com/features/nov_dec09_features/mental_health_in_the_workplace.html