Depresyon ve kaygı bozukluğu gibi psikolojk rahatsızlıklar, Avustralya’lıların yakın takibi altında. Toplumun bilinçlenmesini ve farkındalık kazanmasını ilke edinen bir kuruluş olan Beyondblue, kar amacı gütmüyor ve ruh sağlığı alanında yapılan çalışmaları yakından takip ediyor. Web sitelerinde yapmış oldukları çalışmaların yanı sıra ruh sağlığı alanında yapılan araştırmalara da yer veriliyor. Ruh sağlığı alanında çalışan herkesin bildiği gibi ruhsal sağlık, sadece bireyleri değil, kurumların başarısını da etkiliyor. Dolayısıyla kurumsal ruh sağlığı psikiyatrist ve psikologları ilgilendirdiği kadar finans uzmanlarını da ilgilendiriyor. Beyondblue, uluslararası bir finans şirketi olan Price Waterhouse Coopers’ın ruh sağlığına yapılan yatırımla ilgili bir çalışmasını paylaşmış. Biz de Madalyon Kurumsal olarak dünyada yapılan çalışmaları yakından takip ediyoruz ve sizler için bu çalışmayı özetledik. Kurum içinde ruh sağlığına yapılan yatırımın ne kadar karlı bir geri dönüşü olduğunu gösteren bu çalışmayı ilgiyle okuyacağınıza inanıyoruz.
“Kurumlara sesleniyoruz: Ruh sağlığına yatırım yapmazsanız, para kaybedersiniz!”
Beyondblue’nun Yönetim Kurulu Başkanı şöyle diyor: “Avustralya’da her 5 çalışandan birinin depresyon ya da kaygı gibi psikolojik sorunları var, ancak malesef birçok kurum çalışanlarının ruh sağlığının önemini yeterince kavramış değil. Kurumlar karlılıkları konusunda sorumlu oldukları kadar, çalışanları konusunda da sorumlu olduklarını unutmamalılar. Çalışanlarının ruh sağlığına önem veren kurumlar iş yerlerinde daha mutlu çalışanlar yaratarak verimliliği ve üretkenliği de doğrudan arttırıyor, böylece herkes kazanıyor. Yöneticilerin iş yeri güvenliği ve sağlığı konusuna eğildikleri kadar kurumsal ruh sağlığına da önem vermesi gerekiyor. İşte PriceWaterhouse Coopers (PWC) şirketinin yaptığı araştırmadan çarpıcı sayılar:
Çalışanların ruhsal sorunları kurumlara zarar olarak yansımaktadır. Kurumların ruh sağlığı için yaptığı her 1 $’lık yatırım, 2.30 $’lık kar olarak geri dönmektedir.
Ruh sağlığı sorunları dolayısıyla işe gelemek, işe gelinse bile verimli çalışamamak, ve hastalık ya da iş görememezlik yüzünden harcanan miktar yaklaşık olarak 10.9 milyar $ olarak hesaplanmış. Bu miktar ruh sağlığının fiziksel sağlık kadar önemsenmesi gerektiğinin çok çarpıcı bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Ruhsal rahatsızlıkların da fiziksel rahatsızlıklara, iş kazalarına, motivasyon düşüklüğü ve verimsizliğe neden olduğu düşünüldüğünde bu büyük miktar daha da anlamlı hale geliyor. Madalyon kurumsal olarak dünyada yapılan araştırmalar doğrultusunda kurumsal ruh sağlığının önemini tekrar vurgulamak istiyoruz. Mutlu ve verimli iş yerleri oluşturmak, ancak ruhsal sağlığı iyi olan çalışanlarla mümkündür!
Referans : www.beyondblue.org.au